Ομαδική φωτογραφία

Εκπαίδευση στην οργάνωση καταυλισμών

Σε μια εποχή που ο εθελοντισμός, η σημασία και οι άξιες του δεν είναι από τις προτεραιότητες της πολιτείας και των περισσότερων πολιτών οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και της Γλυφάδας δίνουν το παράδειγμα. Μπορεί να αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι και την περίοδο υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση πυρκαγιών, όμως εφησυχασμός για τους εθελοντές δεν υπάρχει. Η εκπαίδευση τους είναι συνεχής και πολύπλευρη μια και όπως είναι γνωστό αυτές οι ομάδες υπάγονται στην Πολιτική Προστασία και η εθελοντική τους προσφορά ΄΄απλώνεται΄΄ σε κάθε είδους κοινωνική βοήθεια και συνεισφορά.

Στο πλαίσιο λοιπόν της εκπαίδευσης τους πραγματοποιήθηκε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην δημιουργία-οργάνωση καταυλισμών και το στήσιμο σκηνών για εγκατάσταση πληγέντων μετά από θεομηνία, σεισμό κ.τ.λ.

Εκ μέρους της Εθελοντικής Ομάδας της Γλυφάδας ο κ. Ι. Κόλιας (αξιωματικός ε.α) ανέλυσε τον τρόπο που οργανώνεται ένας καταυλισμός, τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και από πλευράς κοινωνικής οργάνωσης της ζωής των πολιτών που θα εγκατασταθούν σε αυτόν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η προσέγγιση του σε ότι αφορά την διαχείριση ευαίσθητων κοινωνικά ατόμων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας (μητέρες, παιδιά κ.τ.λ.) όταν εντάσσονται σε έναν καταυλισμό με πολυπολιτισμικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά. Στο πρακτικό μέρος οι εθελοντές του Ελληνικού-Αργυρούπολης εκπαιδεύτηκαν στο στήσιμο και… ξεστήσιμο σκηνών, από τους έμπειρους συναδέλφους τους της Γλυφάδας, καθώς και στις τοπογραφικές και… εδαφοκλιματολογικές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πριν την επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης.
Αναμφίβολα αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και στους διδάσκοντες αφού άπαντες είναι εθελοντές! 

Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση παρακολούθησαν και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Οι (αχρείαστες) γνώσεις που αποκόμισαν αναμφίβολα θα προσφέρουν τα μέγιστα στην οργάνωση του Δήμου στην πρόβλεψη και την προετοιμασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Παράλειψη όμως θα ήταν αν δεν αναφέραμε τους ανθρώπους που δούλεψαν και οργάνωσαν αυτή την σημαντική εκδήλωση. Είναι οι κ. Στέλιος Θεοδοσόπουλος και Ιωάννης Κόλλιας που ηγούνται της Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης του Δήμου Γλυφάδας και έχουν σημαντική εμπειρία στην οργάνωση και εκπαίδευση εθελοντών. Για την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης θα σημειώσουμε την καταλυτική ηγεσία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Βασίλη Κρητικού και φυσικά του υπεύθυνου εκπαίδευσης της Ομάδας κ. Χρήστου Κανελλίδη όπως και του οργανωτικού Γραμματέα Νίκου Σταματόπουλου, που είναι ο αφανής εργάτης της ομάδας. Μπράβο σε όλους!

Ρίξτε μια ματιά κι εδώ...

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: