Άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας: Ατύχημα Αεροσκάφους

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία συμμετοχής σε άσκηση αεροπορικού ατυχήματος είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μέλη της ομάδας μας την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας με θέμα “ατύχημα αεροσκάφους” γίνεται σε τακτική βάση, γεγονός που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ετοιμότητα των φορέων πολιτικής προστασίας και έχει στόχο την ελαχιστοποίηση των χρόνων επέμβασης και αντιμετώπισης ενός τέτοιου συμβάντος. Ασκήσεις αυτού του βεληνεκούς δίνουν τη δυνατότητα να μελετηθούν σε βάθος οι αδυναμίες αλλά και οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψίστης ποιότητας και προδιαγραφών.

Η συνδρομή των εθελοντών στην άσκηση αυτή διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ) και αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε μια προσομοίωση ενός πραγματικού συμβάντος και να αντιληφθούν το μέγεθος των αναγκών που απαιτεί η διαχείριση μιας μαζικής απώλειας υγείας. Οι εθελοντές συμμετείχαν ως ηθοποιοί με συγκεκριμένους ρόλους και σενάριο δράσης, ώστε από διαφορετικές θέσεις και καταστάσεις να αντιληφθούν εκ των έσω, έστω και στο πλαίσιο άσκησης, όλες τις ενέργειες που γίνονται σε σοβαρά τέτοια περιστατικά.

Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι ασφαλείας του αεροδρομίου, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε τόσο σοβαρό συμβάν και όλοι απευχόμαστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να πούμε ότι αν τυχόν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα μας βρει απροετοίμαστους. Απεναντίας θα γνωρίζουμε πώς να ενεργήσουμε και πώς να προασμόσουμε τις ενέργειες αυτές στις εκάστοτε πραγματικές συνθήκες, κατ’ αναλογία του μεγέθους της καταστροφής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, εκτός από τις υπηρεσίες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και το ΙΔΑΦΚ, που συντόνισε τους εθελοντές και τις συμμετέχουσες εθελοντικές οργανώσεις, στην άσκηση συμμετείχαν επίσης και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα, η Ελληνική Αστυνομία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφαλείας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ), το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, η Αεροπορική Εταιρεία Ryanair, ο Φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης Skyserv Handling και το ξενοδοχείο SOFITEL.

Related Posts

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: