Το χρονικό της «ΜΗΔΕΙΑΣ» με τα μάτια της ΕΟΔΠΕΑ

Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν πολλοί Δήμοι και υπηρεσίες της Αττικής μετά από το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΓΓΠΠ την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021. Σύμφωνα με το δελτίο, η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Μήδεια» αναμενόταν να πλήξει περιοχές της Αττικής από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου με βάθος χρόνου 2-3 ημερών.

Στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ξεκίνησαν από πολύ νωρίς οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, εκπρόσωποι υπηρεσιών αλλά και της ΕΟΔΠΕΑ, συμμετείχαν στο έκτακτο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο που συγκλήθηκε την Κυριακή 14/2/2021 υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Γιάννη Κωνσταντάτου. Εκεί έγινε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η διαχείριση όλων των διαθέσιμων μέσων και ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της «Μήδειας».

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου το οποίο ενήργησε με άψογο οργανωτικό σχεδιασμό, μέρες πριν την εμφάνιση του φαινομένου. Η προμήθεια και διανομή άλατος καθώς και η ετοιμότητα των οχημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας, των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας των τεχνικών υπηρεσιών, προετοίμασαν το έδαφος για τη σωστή διαχείριση αυτής της έκτακτης ανάγκης.

Από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της Μήδειας και μέχρι τη λήξη της, μια ομάδα 30 εθελοντών της ΕΟΔΠΕΑ, έδωσε ενεργά το «παρών» στελεχώνοντας και τις τρεις μέρες σε 24ωρη βάση το Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Το κέντρο αυτό δέχτηκε δεκάδες  κλήσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε κοπές δέντρων, πτώσεις κλαδιών, ρίψεις άλατος καθώς και σε άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας. Παράλληλα, η περιπολία του πυροσβεστικού οχήματος «Αργυρούπολη1» βοήθησε στην εποπτεία και τον συντονισμό των δράσεων για την εκτίμηση κινδύνων, καθώς και στην ενίσχυση των υπολοίπων φορέων που επιχειρούσαν για τη βραχεία διαχείριση των συνεπειών της Μήδειας.            

Μετά το πέρας του φαινομένου, σεβόμενοι πάντα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, η επιχειρησιακή δράση της ομάδας επεκτάθηκε στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο χιονιάς στον δασικό τομέα ευθύνης της.

Ευχαριστούμε θερμά:

  • τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, που έθεσε στη διάθεση της ΕΟΔΠΕΑ κάθε πρόσφορο μέσο και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης και πρωτόγνωρης κατάστασης
  • τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κρητικό, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων που κατηύθυνε, για την αμέριστη συμπαράσταση και ηθική στήριξη όλων των συμμετεχόντων, υπηρεσιακών και εθελοντών
  • όλους τους εργαζομένους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, προϊσταμένους, οδηγούς, διοικητικούς,  εργαζόμενους καθαριότητας, πρασίνου, γραφείου κίνησης, όλους όσους ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης..
  • τους εργαζομένους και Αντιδημάρχους κοινωνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών υγείας και των τεχνικών συνεργείων κ. Κώστα Μηνόπουλο και Λάζαρο Τογρίδη και Φιλοζωίας Αντιδήμαρχο κα. Ειρήνη Στελλάκη.
  • Τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού με το επιτελείο του και τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου κ. Νικο Κιούση.
  • όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό, Αστυνομικό Τμήμα Αργυρούπολης, Τροχαία Ελληνικού, Πολιτική Προστασία και  Νότιο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Αντιπεριφερειάρχες κ. Βασίλη Κόκκαλη και κα. Δήμητρα Νάνου καθώς και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Αναστάσιο Χαχλάκη.  
  • τους συνδημότες μας οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και ακολούθησαν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
  • τους δεκάδες εθελοντές της ΕΟΔΠΕΑ που αποτελούν πρότυπα ανθρωπισμού, καλοσύνης και υπευθυνότητας, δρώντας πάντα με ανιδιοτελή σκοπό.
  • Όλους όσους στάθηκαν στην πρώτη γραμμή κάτω από αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες και δεν είναι άλλοι από τους συνήθεις ύποπτους συναδέλφους Εθελοντές όλων των Εθελοντικών Ομάδων.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι αισθανόμαστε ευτυχείς, διότι για ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε ότι η αγαστή συνεργασία και συμμαχία όλων των εμπλεκόμενων μερών, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει, όχι μόνο για την προστασία της φύσης, αλλά και γενικότερα στον θεσμό της πολιτικής προστασίας που υπηρετούμε.

Ρίξτε μια ματιά κι εδώ...

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: